Wat een les te leren: niet re-ageren op de ander.

Ik voelde mij jaren lang snel aangesproken als iemand iets over mij zei. Ik maakte het direct persoonlijk. Niet omdat zij “de waarheid” spraken, nee wat gezegd werd sloot aan bij hoe ik over mezelf dacht en dus moest het wel waar zijn wat de ander zei. …

Het heeft me jaren gekost om te gaan doorzien dat wat gezegd werd door een ander, NIETS zei over mij. Het zegt echter wel alles over de ander, hoe deze kijkt én in het leven staat.

Wat ben ik echter jaren bezig geweest met bevechten van mijn waarheid.

Deze les heb ik veel mogen oefenen in één specifieke relatie. Wij konden nogal verschillend zijn qua zienswijze.

Wat er bij een meningsverschil altijd gebeurde was dat we allebei de ander wilden overtuigen van ons “gelijk”. Tja, dan kan het niet anders dan dat er kolen op het vuur gelegd gaan worden. Het duurde dan ook niet lang of er laaide een groot vuur (ruzie) op.

Nóóit bracht deze vorm van “communiceren” ons dichter bij elkaar. Hoe kan dat ook als we beiden vanuit ons ego reageerden. De enige die hier baadt bij had was ons ego. Deze voedde zich aan onze levensenergie die wij weg gaven. Uiteraard onbewust hiervan.

Nu zoveel jaren later reageer ik niet meer op iemand die “zijn/haar” zienswijze met mij gevraagd óf ongevraagd deelt. Ik doorzie hun eigen verhaal áchter hun “aantijging”. Vaak zijn deze mensen nog op zoek naar erkenning, gezien willen worden in hun pijn, en het onrecht wat hun (ooit) is aangedaan. En dát kan niemand buiten deze persoon zelf helen.

Daarentegen geef ik antwoord. En dat is wezenlijk iets anders dan re-AGEREN op. Een antwoord kan dus ook “niet-reageren” zijn. “Het gedeelde” dood laten vallen in de ruimte.
Betere exposer van onzuiverheid (ego aangestuurd) is er in mijn beleving niet.

De enig komt voort uit verdedigen en ego aangestuurd, de andere manier zorgt ervoor dat je in verbinding blijft met jeZelf (en jouw waarheid) en wel of niet deelt hoe het voor jou is/voelt. Meer niet.

Een mooi woord om ego escalaties voor te zijn vind is: “bijzonder”. De gehele aanvallende energie valt even weg, het verstoord de aanvaller voor een moment. Even schuurt deze langs zijn hart en kan voelen wat er nu echt gezegd wordt. De kans is maar zo aanwezig dat er daarna wel een open gesprek mogelijk is vanuit verbinding met het hart.
Of niet.

En dat is OK. Wat er gezegd wordt was toch al niet van voor jou. Waarom zou je het cadeautje dan überhaupt aanpakken. Laat staan UITpakken.

We weten allen wel hoe dát uitpakt. 

 

Ben je er van bewust dat je dit proces van bewustworden niet alleen hoeft te doen, uiteraard wel zelf? Wens je hierin begeleiding te hebben? Weet dat ik dit al jaren mág doen voor anderen. Met zeer veel Liefde. Ja, ik ben aanwezig. Jij ook?

Je kunt me een e-mail sturen: post@jacquelinelammerts.nl en weet dat je welkom bent in Deventer voor een kennismakingsgesprek. Ik kijk dan even met je mee, uiteraard geheel vrijblijvend en GRATIS!

Weet dat je welkom bent!

~ Jacqueline Lammerts
Auteur van “Volg je hart, HET KLOP! De angst voorbij.